Dmitro Kuleba, nou apel disperat la NATO. Ce solicită pentru Ucraina: „Putem învinge Rusia”
Prezent la ministeriala NATO de la Bucureşti, Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, a reamintit de solicitările repetate ale Kievului pentru mai mult armament. Șeful diplomației ucrainene a mulțumit Occidentului pentru sprijinul acordat până acum. Potrivit acestuia, munițiile străine „ne-au ajutat să ne eliberăm teritoriul, să îi salvăm pe cei care erau amenințați de posibilitatea torturii și de forțele rusești de ocupație”.
Dmitro Kuleba, intervenție la reuniunea NATO de la Bucureşti
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut un nou apel la NATO: „(…) Putem învinge Rusia și câștiga în interesul spațiului euroatlantic și al întregii lumi. Deciziile cu privire la arme, la lansarea unor linii de producție pentru țările vestice, trebuie să se ia mai repede și, de asemenea, livrările trebuie să se facă mai repede”. Acesta a subliniat că Ucraina are nevoie de transformatoare, generatoare și alte echipamente, care sunt foarte importante.
Anterior, Ungaria a blocat participarea ministrului ucrainean de Externe la reuniunea specială de la București. Kievul a confirmat situația delicată: „După cum știți, Ungaria blochează reuniunile Comisiei NATO-Ucraina la un nivel superior ambasadorilor din anul 2017. Pentru a depăși formal veto-ul ungar, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai Alianţei și cu ministrul ucrainean. La această întâlnire , Dmitro Kuleba și omologii săi străini vor discuta despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și restabilirea infrastructurii energetice ucrainene”, a explicat Oleh Nikolenko, reprezentantul diplomației ucrainene.
Miniștrii de Externe au adoptat o declarație comună. Ce cuprinde documentul
Marți, în prima zi a reuniunii NATO de la București, miniștrii de Externe au adoptat o declarație comună în care condamnă „acțiunile crude ale Rusiei împotriva populației civile din Ucraina” și reafirmă „sprijinul politic și practic” pentru această țară „atât timp cât va fi necesar”. Membrii Alianței occidentale au reamintit „importanța strategică” a regiunii Balcanilor de Vest și a Mării Negre și au dat asigurări că „vor continua să protejeze populațiile noastre și să apere fiecare centimetru al teritoriului Aliat în orice moment”.
Ulterior, șeful diplomației române a salutat adoptarea Declarației miniștrilor de Externe ai NATO, la sfârșitul primei sesiuni speciale, pe care o găzduiește România la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022.
Acuzații la adresa Rusiei
Prezenți în țara noastră, liderii occidentali au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populației și infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar, precum și șantajul energetic practicat de Moscova. Totodată, s-a accentuat sprijinul NATO pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independența și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei, precum și angajamentul membrilor Alianței de a-și continua și intensifica asistența pentru Kiev, în coordonare cu toți partenerii relevanți, în primul rând cu UE.